Biografie

BIOGRAFIE (NL)

Mariusz is zanger, pianist, componist en tekstschrijver. Hij maakt Friestalige melodieuze pop- en rocknummers met overtuigende poëtische teksten. Mariusz brengt regelmatig nieuwe nummers uit en speelt af en toe live op festivals, theaters of in muziek-café’s.

Mariusz wordt als Marius de Boer in 1961 geboren in Stiens. Na een aantal jaren klassieke pianoles koopt hij op z’n zestiende een elektrische gitaar. Hij is dan gitarist in de New Wave band Elected. Na z’n HTS studie (verkeerstechniek) verhuist De Boer naar Assen, om daar te gaan werken als akoestisch adviseur. Hij schrijft daar ook z’n eerste Friese teksten. Zijn bundel ‘De Dreade Man’ wordt nooit uitgegeven, maar vormt wel de basis voor de eerste teksten van de Friese band Reboelje.

Marius is de voorman van deze Friestalige groep. Met een reeks aan albums maakt Reboelje indruk. Het nummer Sielesiik van Mariusz (van het album ‘Magysk Teater’ dat is gebaseerd op het boek Steppewolf van Hermann Hesse) wordt mede door de steun van Henk Westbroek en Jan Douwe Kroeske een Nederlandse culthit. Reboelje krijgt geen platencontract aangeboden en in 1991 richt Marius dan ook zijn eigen platenlabel Marista op. De Reboelje albums – maar ook heel veel releases van andere artiesten – worden uitgebracht op het Marista label.

In 1995 schrijft Marius het concept voor het muziektheaterstuk ‘De Brulloft’. In dat theaterstuk wordt het publiek tijdens een levensechte Friese bruiloft, geconfronteerd met het incestverleden van de bruid en haar zusje. Het stuk krijgt lovende recensies en reacties. Mariusz wint de eerste Friese Popprijs. Reboelje doet veel optredens, waaronder een 2 meter sessie bij Jan Douwe Kroeske en de band staat ook tweemaal op het Noorderslag-festival. De groep heeft buiten Friesland een beperkte bekendheid in de rest van Nederland, maar heeft wel veel succes met optredens in Frankrijk en Polen. In 2002 ontvangt Reboelje de Bernlef-prijs, van de provincie Friesland die is ingesteld voor de beste cultuurprestatie in dat jaar. In 2003 houdt de groep op te bestaan. Marius stopt helemaal met het maken van muziek om zich te richten op zijn platenlabel Marista.

Echter In 2005 wordt De Boer samen met andere Friese artiesten gevraagd een bijdrage te leveren aan een benefietconcert ten bate van de slachtoffers van de tsunami in Azië. Onder de naam Mariusz begeleidt de zanger zichzelf op piano. Zijn solo-optreden wordt zeer gewaardeerd en meerdere optredens volgen. Na een aantal singles verschijnt In 2007 verschijnt zijn eerste solo album ‘Wat west hat wie’. Deze plaat neemt hij samen op met producer Nico Outhuijse (drummer van de Kast). In 2008 doet Mariuz doet samen met andere artiesten mee aan een Leonard Cohen tribute project. Er verschijnen een CD en DVD. Mariusz brengt een overtuigende Friese vertolking van het nummer Take this waltz.

Onder de naam Mariusz en de Muzikanten worden weer een serie band optredens gedaan. De groep brengt meerdere singles uit. Het nummer ‘Ik bin in Amsterdammer’ haalt in 2012 een notering in de Nederlandse Megacharts Top100. In dat jaar wordt ook het album ‘De Nacht Wachtet’ uitgebracht, dat zeer goede recensies scoort. In 2013 werken Mariusz en de Muzikanten samen met regisseur Bart Kingma aan de Rockopera Swart Langstme. Een fatale, waargebeurde liefdesgeschiedenis over de Franse rockband Noir Désir. Een aantal nummers uit deze voorstelling wordt op cd-single uitgebracht.

Mariusz blijft nieuwe teksten en muziek en doet nu weer af en toe solo-optredens. In 2022 verschijnen weer nieuwe singles, waaronder ‘It lot fan god’ en ‘Myn Gelok’. Het is de opmaat naar een nieuw album dat in 2023 zal worden uitgebracht.

BIOGRAFY (FRL)

Marius de Boer waard berne yn Stiens (1961 ). Hy is syn muzikale karriêre begûn as sjonger en gitarist op 17 – jierrige leeftiid yn de new wave band Elected. Nei ferrin fan tiid is allinnich muzyk meitsjen net mear genôch en sil er gedichten skriuwe. Hjir wurdt de basis lein foar de songteksten dy ’t er skriuwe sil. 

Mei de Fryske band Reboelje rispet er sukses. Reboelje toert troch Frankryk en Poalen, spilet live by de BBC en docht opnamen foar in 2 meter sesje. Mei Reboelje makket er in tal konseptalbums (û.o. Magysk Teater, oer it boek ‘ Der Steppenwolf ’ fan Hermann Hesse) en it yndrukwykeinen totaalteaterspektakel ‘ De Brulloft ’. 

Yn 2003 lûkt Mariusz him werom út de aktive muzyk. Mar it bloed krûpt dêr ’t it net gean kin en nei in koarte solokarriêre formearret Mariusz yn 2010 in nije band: Mariusz en de Muzikanten. Yn 2012 ferskynt it album ‘ De Nacht Wachtet ’ dat prima resinsjes hellet. Yn 2013 fiert de band tegearre mei in tal muzikanten, wêrûnder Mirjam Timmer (Twarres ), de Rockopera ‘ Swart Langstme ’ (idee en tekst: Bart Kingma) op. Der komme noch fjouwer singles út mei muzyk fan dit projekt dy ’t allegear in soad airplay krije. 

Nei in muzikaal rêstige perioade pakt Marius de Boer yn 2017 de tried wer op. Yn oktober ferskynt hy nei lange tiid wer op it poadium, no solo efter de piano. Syn repertoire bestiet út âldere en nijere nûmers dêr ’t er yn de ôfrûne 40 jier de muzyk of tekst fan skreaun hat. Yn 2022 ferskine der wer meardere singles fan Mariusz. It is de oanrin nei in nij album dat yn de simmer fan 2023 útkomme sil.